Μήνυμα ενότητας έστειλε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη του ομιλία και μετά από το αποτέλεσμα του β΄γυρου των Γαλλικών εκλογών όπου  ο κεντρώος υποψήφιος, στα 39 του χρόνια, θα γίνει ο όγδοος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, ο νεότερος στην ιστορία της χώρας, αφού συγκέντρωσε το 66,01% των ψήφων έναντι 33,99% της Λεπέν

Ευχαρίστησε όλους όσους τον ψήφισαν ,βοήθησαν και συνέβαλλαν στη νίκη του κόμματός του «Εμπρός!», ενώ δήλωσε ότι επιθυμεί να απευθυνθεί σε όλους τους Γάλλους πολίτες, τονίζοντας ότι «η χώρα μας διαιρέθηκε σε πολλές διαφορετικές ψήφους.

Ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω την ενότητα του έθνους», προσθέτοντας ότι «ευθύνη μου είναι να συστρατεύσω όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Ακόμη ο νέος Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες που μας αποδυνάμωσαν, αλλά τίποτα δεν μας καταβάλει απόψε. Σήμερα απευθύνομαι σε όλους σας. Είμαστε κληρονόμοι μιας μακράς ιστορίας κι ενός ουμανιστικού μηνύματος».

Ξεκαθάρισε  δε πως  «θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και δεσμεύομαι να υπερασπιστώ την Ευρώπη, το κοινό πεπρωμένο μας.  Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω τους δεσμούς της Ευρώπης, μεταξύ των λαών της», και υπογράμμισε ότι με τη νίκη του «ανοίγει μια νέα σελίδα, της ελπίδας και την νέας εμπιστοσύνης», τονίζοντας ότι «τίποτα δεν θα μπορέσει να με σταματήσει. Θα δράσω με αποφασιστικότητα, σεβόμενος τους πάντες».

Ο Μακρόν στην ομιλία του δεν παρέλειψε να κάνει στο φάσμα της τρομοκρατίας, καθώς τόνισε ότι «η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Η  αναφορά του στον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προκάλεσε εντύπωση  για τον οποίο είπε ότι «εργάστηκε προς όφελος της πατρίδας μας» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του.

Τέλος ο  Μακρόν αναγνώρισε το θυμό και την αγωνία πολλών Γάλλων, ωστόσο κάλεσε τους πάντες: «Ας αγαπάμε τη Γαλλία. Από απόψε και για τα επόμενα 5 χρόνια θα την υπηρετήσω με ταπεινοφροσύνη και αφοσίωση».

shares