Τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής θα προτείνει η Κομισιόν

Τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής θα προτείνει η Κομισιόν

Θετικά αντιμετωπίζει επί της αρχής η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σύμφωνα με το nonews.gr, ωστόσο εγείρει ενστάσεις ως προς τις αρμοδιότητές που θα έχει αυτή στον  τομέα του ελέγχου των συνόρων χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει η αισιοδοξία πως τελικά η ρύθμιση για τους ελέγχους στα σύνορα θα αλλάξει έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, αύριο ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε Χίο και Λέρο, όπου θα βρεθεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντίστοιχους προβληματισμούς για το νέο σώμα που θα αντικαταστήσει τη Frontex διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir. «Το πρόβλημα αυτό δεν το δημιούργησε η Ελλάδα, δεν κάναμε πόλεμο στη Συρία, δε φέραμε τους πρόσφυγες από τη Συρία στην Ελλάδα και δεν τους προσκαλέσαμε. Η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι μια απάντηση ευθυγραμμισμένη προς τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Αν οι απαντήσεις δίνονται μόνο υπό την πίεση των γεγονότων, χωρίς επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση ή εκτός των Συνθηκών – ιδίως τα άρθρα 72 και 79, τα οποία ορίζουν ότι τα κράτη – μέλη είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια και τη μετανάστευση – αυτό είναι επικίνδυνο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «ο ρόλος της Frontex είναι στον τομέα της ασφάλειας, στον έλεγχο δηλαδή κατά την άφιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι κατά την έξοδο [από την ΕΕ], όπως συμβαίνει στα εν λόγω σύνορα. Δεν έχουμε ζητήσει να παραβιάσουμε τους κανόνες αυτούς και δε θα ήθελα μια μέρα να μας πουν ότι το κάναμε. Τοποθετείστε μονάδες της Frontex στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ και δε θα έχετε πρόσφυγες να καταφθάνουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Κοτζιάς εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον ρόλο της νέας Frontex, αλλά μέσω της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυρίαρχων μερών.

«Αλλά, το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί μια λύση στη Συρία. Πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, αντί να μας κατηγορούν. Πρέπει να δοθεί χρηματοδότηση για τους καταυλισμούς στο Λίβανο και την Ιορδανία, τους οποίους οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν, καθώς δεν λάμβαναν τρόφιμα από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών» είπε…