Μια Αγκαλιά  στο παιδί μας είναι πάντοτε σημαντική και ωφέλιμη για την ψυχολογία του, τον εμπλουτισμό   και την ενδυνάμωση του χαρακτήρα του, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του  mamamia.gr . Μια αγκαλιά λοιπόν… ακόμη και όταν γίνονται ανυπόφορα.

Ή, μάλλον, κυρίως τότε!

Υπάρχουν στιγμές που τα παιδιά μπορεί να γίνουν ανυπόφορα ακόμα και για την ίδια τη μητέρα τους. Κι όμως, όσο κι αν εκνευριζόμαστε, όσο κι αν γινόμαστε έξω φρενών, εκείνες οι στιγμές είναι που πρέπει να τους δείξουμε περισσότερο την αγάπη μας. Και μάλιστα, για πολλούς λόγους:

Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω της αγάπης παρά μέσω της τιμωρίας. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, μια αγκαλιά και μια τρυφερή κουβέντα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από τις φωνές και τις τιμωρίες.

Επειδή μερικές φορές τα παιδιά μας φέρονται άσχημα μόνο και μόνο επειδή έχουν ανάγκη από την προσοχή μας. Καθώς δεν μπορούν πάντα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, ή επειδή είναι αγχωμένα, ίσως το μόνο που χρειάζονται είναι η αγκαλιά της μαμάς τους -απλά το ζητάνε με λάθος τρόπο.

Επειδή δεν θέλουμε ποτέ τα παιδιά μας να νιώθουν ότι δεν αξίζουν να τους φερόμαστε με καλοσύνη και αγάπη, ακόμα κι όταν δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα του “καλού” παιδιού. Αν δεν τους δείξουμε ότι η αγάπη δεν σβήνεται όταν κάποιος κάνει ένα λάθος, κινδυνεύουμε να τους δώσουμε το μήνυμα πως μπορούν να φέρονται κι εκείνα χωρίς καλοσύνη και σεβασμό στους άλλους.

Επειδή κι εμείς τα αγαπάμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μπορεί να μην εγκρίνουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύουμε να τα νοιαζόμαστε έστω και για μια στιγμή. Κι αυτό έχουν ανάγκη να το γνωρίζουν και να τους θυμίζουμε ξανά και ξανά -κυρίως όταν είναι στα χειρότερά τους!

Επειδή μερικές φορές, κι εμείς έχουμε ανάγκη από αυτή την αγκαλιά. Όταν βλέπουμε τα παιδιά να βγαίνουν εκτός ορίων και δεν έχουμε ιδέα πώς να το αντιμετωπίσουμε, μια αγκαλιά θα δώσει και στους γονείς τη συναισθηματική δύναμη που έχουν ανάγκη και την επιβεβαίωση ότι -στο τέλος- όλα θα πάνε καλά.

Και άλλοι λόγοι για να πάρετε το παιδί σας αγκαλιά τώρα!

Γιατί η αγκαλιά της μαμάς είναι στ΄αλήθεια θεραπευτική!

Όπως είχε πει κάποτε ή διάσημη οικογενειακή θεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατάιρ «χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οχτώ για να συντηρηθούνε και δώδεκα για να αναπτυχθούμε». Ακόμα κι αν τα νούμερα δεν είναι αυτά ακριβώς, πάντως, το σίγουρο είναι ότι η αγκαλιά είναι από τα πιο ανέξοδα, γρήγορα, απλά και πολύτιμα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Όχι μόνο επειδή είναι μια κίνηση που επιβεβαιώνει την αγάπη μας, αλλά και γιατί η αγκαλιά έχει πάρα πολλά οφέλη για την ψυχολογία και την υγεία μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα ενός αγαπημένου ανθρώπου συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, αλλά και του στρες, της μοναξιάς και της κατάθλιψης.

Όταν κρατάτε το παιδί σας σφιχτά στην αγκαλιά σας, έτσι ώστε οι καρδιές σας να χτυπούν η μία απέναντι από την άλλη, τότε συμβαίνουν και στους δυο σας διάφορα θαυμαστά πράγματα, όπως:

-Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης –γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης»- αυξάνονται σημαντικά. Η ορμόνη αυτή μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η απόρριψη.

–   Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης –γνωστής και ως «ορμόνη της ευτυχίας, αφού βελτιώνει τη διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε χαρά.

– Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αγκαλιά έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι κινητοποιεί το θύμο αδένα που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια και τους ιούς.

–  Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση. Το άγγιγμα και η αγκαλιά των γονιών ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννηση του μωρού καταγράφεται στον εγκέφαλό του ως συνώνυμο της αγάπης. Αυτή η σύνδεση θα παραμείνει και στην ενήλικη ζωή του. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που στερήθηκαν στο άγγιγμα στην παιδική ηλικία (επειδή, για παράδειγμα, μεγάλωσαν σε ιδρύματα) είχαν λιγότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερο στρες όταν μεγάλωσαν.

– Το μυικό σύστημα χαλαρώνει. Η αγκαλιά απελευθερώνει την ένταση από τους μυς και βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.   mamamia.gr