cab1a817b0fdabd457bbc0a8d84bc4c3_xl

Στην  σημαντικότητα και αναγκαιότητα  των εμβολιασμών κατά του ιού της γρίπης, επεσήμαναν  σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνοντας  ιδιαίτερη αναφορά στους επαγγελματίες υγείας, εκεί που τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές και αποτελεί τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψη,επεσήμαναν οι ειδικοί  οι οποίοι   κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εμβολιάσθηκαν από  ομάδα γιατρών και νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενισχύοντας το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας για την αναγκαιότητα εμβολιασμών κατά του ιού της γρίπης αυτήν την περίοδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας, καθώς δεν ξεπερνούν το 10,9% στα νοσοκομεία και 24% στα Κέντρα Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε έμφαση στην πρόληψη, την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης, ενώ ανακοίνωσε την δωρεάν διάθεση εμβολίων στα νοσοκομεία, για το προσωπικό υγείας, χωρίς συνταγογράφηση.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν ακόμη   στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για τα θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας.

Από το ΕΚΠΑ  έγινε παραγωγή με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του  κόσμου τριών  τηλεοπτικών  μηνυμάτων ,  με το εξής περιεχόμενο:

*Η γρίπη είναι νόσος του αναπνευστικού συστήματος και δεν πρέπει να ταυτίζεται με το κοινό κρυολόγημα.

*Τη χρονιά 2015 – 2016 σημειώθηκε μεγάλος αριθμός σοβαρών κρουσμάτων επιβεβαιωμένης γρίπης.

*Πολύ μικρός αριθμός από τους ασθενείς με σοβαρά κρούσματα είχε εμβολιαστεί!

*Μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αέρα και με την επαφή με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες.

*Αν παρατηρήσετε απότομη έναρξη συμπτωμάτων και συγκεκριμένα πυρετό, έντονη κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις και βήχα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

*Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τις ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 60, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή άσθμα, καθώς και τις έγκυες.

*Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι εργαζόμενοι σε υγειονομικές υπηρεσίες.

*Φροντίστε για την υγιεινή των χεριών σας, αποφύγετε την επαφή με μολυσμένα άτομα και προφυλάξτε τους γύρω σας.

*Ο εμβολιασμένος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τους γύρω του!

*Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας είναι ο εμβολιασμός.

*Λάβε τα μέτρα σου και πες όχι στη γρίπη.

*Μιλάω με τον γιατρό μου – Ενημερώνομαι – Εμβολιάζομαι – Προλαμβάνω.

shares