• Αρχίζω
  • Μαθαίνω
  • Ιατρεύω
  • Βλέπω
  • Υπογράφω
  • Αναδεικνύω
  • Δημιουργώ
  • Ταξιδεύω
  • Αρχίζω
  • Μαθαίνω
  • Ιατρεύω
  • Βλέπω
  • Υπογράφω
  • Αναδεικνύω
  • Δημιουργώ
  • Ταξιδεύω
Ανεπαρκής η προώθηση της αξίας της μεσογειακής διατροφής
26 Μαΐου 2018

Έρευνα του ΠΟΕ αναλύει γιατί τα πρότυπα δεν αξιοποιούνται για τη χάραξη πολιτικής

 Της Μελίνας Ζιάγκου

Tις ιδιότητες της μεσογειακής και σκανδιναβικής διατροφής, που προάγουν την καλή υγεία και έχουν κερδίσει την αναγνώριση για τη συμβολή τους στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον εξετάζει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, όπως καταγράφει   στο ypaithros.gr που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του γραφείου του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, στην Κοπεγχάγη, παρευρέθηκαν ειδικοί του χώρου ανταλλάσσοντας την εμπειρία τους, ενώ συμμετείχαν κορυφαίοι σεφ, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή και να σταθούν σύμμαχοι στην προσπάθεια της προώθησης υγιεινών διατροφικών προτύπων.

Στην έκθεση, αναφέρεται πως η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που προέρχεται από ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ν. Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά) και ελαιόλαδου, από μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών και από χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και γλυκών.

Οι νέες γενιές αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και αρκετές μεσογειακές χώρες εντάσσονται μεταξύ εκείνων των ευρωπαϊκών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Η νέα σκανδιναβική διατροφή περιλαμβάνει τροφές που παραδοσιακά προέρχονται από τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία. Κύρια συστατικά της είναι τα κόκκινα φρούτα, τα λιπαρά και τα άπαχα ψάρια, τα ψυχανθή, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Μόλις 15 χώρες της Ευρώπης συνιστούν ή εφαρμόζουν πολιτικές βασιζόμενες στις δύο παραπάνω διατροφές, δίνοντας έμφαση στα οφέλη για την υγεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην πολιτιστική σημασία τους, επισημαίνεται.

Οι μεσογειακές και νορβηγικές χώρες αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο να προσαρμοστούν στα παραδοσιακά πρότυπα διατροφής, ιδίως οι νεότερες γενιές, σύμφωνα με την έκθεση του Π.Ο.Υ.

Διαπιστώνεται, ακόμη, πως, ενώ οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών μπορούν, σε συνεργασία με διάφορους κλάδους, να εργαστούν, δημιουργώντας ευκαιρίες για τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και τη βιωσιμότητα, εστιάζοντας σε εποχιακά τοπικά προϊόντα, αυτό δεν αξιοποιείται στο έπακρο. Οι χώρες δεν αξιοποιούν τις αρχές αυτών των διατροφών όσο θα μπορούσαν. Ο Οργανισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει συνεργασίες τόσο με τις χώρες όσο και με άλλους συνεργάτες, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης σύγχρονων προγραμμάτων προώθησης για την υγεία.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Tweet
ερευναμεσογειακή διατροφή
Share

Αρχίζω  / Μαθαίνω  / Ξεχωρίζω

You might also like

Έρευνα :Το ελληνικό γιαούρτι νικητής στο «τεστ της χαμηλής ζάχαρης»
19 Σεπτεμβρίου 2018
Μεσογειακή διατροφή, χορτοφαγία ή ψαροφαγία;
4 Ιουνίου 2018
Οι Έλληνες οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη
13 Οκτωβρίου 2017

Leave a reply


Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Διαβάστε επίσης…

    • «Ο Ψηλορείτης» και ο Αντώνης Μαρτσάκης συναντιούνται στην Κόρινθο 19 Φεβρουαρίου 2019
    • Σύνδρομο Χρόνιας Αργοπορίας 18 Φεβρουαρίου 2019
    • Δεν Μπορώ να Κλείσω Μάτι! 18 Φεβρουαρίου 2019
    • Σάμαλι Πολίτικο με μαστίχα Χίου 18 Φεβρουαρίου 2019
    • Οι μητέρες κοιμούνται λιγότερο – Μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση 18 Φεβρουαρίου 2019
  • Επισκεφθείτε μας στο Facebook

    Facebook Pagelike Widget


  • Φεβρουάριος 2019
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιαν    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728  
  • Recent Posts

    • "Ο Ψηλορείτης" και ο Αντώνης Μαρτσάκης συναντιούνται στην Κόρινθο
      19 Φεβρουαρίου 2019
    • Σύνδρομο Χρόνιας Αργοπορίας
      18 Φεβρουαρίου 2019
    • Δεν Μπορώ να Κλείσω Μάτι!
      18 Φεβρουαρίου 2019

© Copyright mazimagazine.gr - Designed by Optiweb

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει