Τον κίνδυνο να προσβληθεί από διφθερίτιδα  , τέτανό ή κοκκύτη, έχει να  αντιμετωπίζει ένα στα 10 παιδιά σε όλον τον κόσμο που δεν έκανε κανένα εμβόλιο το 2016  σύμφωνα με  προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η μελέτη αυτή έγινε σε συνεργασία με την Unisef  (το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά)  και αποκαλύπτει πως 12,9 εκατομμύρια παιδιά σε σύνολο 116,6 εκατομμυρίων δεν έχουν εμβολιαστεί και, επιπλέον, πως περίπου 6,6 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν λάβει παρά μια μόνο δόση από τις τρεις που απαιτούνται για προστατεύσουν τα παιδιά από μεταδοτικές ασθένειες.

Να σημειωθεί πως από το 2010 παραμένει σταθερό το ποσοστό των εμβολιασμών στα παιδιά  στο 86% ενώ ο στόχος του ΟΗΕ που έχει θέσει είναι το 90%.

Σύμφωνα με τον Δρ.Ζαν-Μαρί Όκουο-Μπέλε που είναι διευθυντής της υπηρεσίας ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ, «Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται είναι τα ίδια που δεν έχουν περάσει από τα συστήματα υγείας. Τα παιδιά αυτά πιθανότατα δεν έχουν λάβει καμία ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Αν θέλουμε να αυξήσουμε το συνολικό ποσοστό των εμβολιασμών, οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να φτάσουν σε εκείνους που σήμερα δεν καλύπτονται από αυτές

Με τον εμβολιασμό αποφεύγονται κάθε χρόνο,2-3 εκατομμύρια θάνατοι από τέτανο, διφθερίτιδα, κoκύτη και ιλαρά, υπενθυμίζουν Unisef και ΠΟΥ.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία οι 130 από τις 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ κατάφεραν πέρσι να έχουν ποσοστά τουλάχιστον 90% όσον αφορά τον εμβολιασμό για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη. Προβλημα όμως υπάρχει σε οκτώ χώρες οπου το ποσοδτό εμβολιασμού βρίσκεται κατω από το 50%. Αυτές είναι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, την Ισημερινή Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Ουκρανία.

Είναι δε γνωστό πως ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε ζώνες αστικές στις οποίες περιλαμβάνονται και οι παραγκουπόλεις της Αφρικής και της Ασίας, όπου συμφώνα με τη έκθεση οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές κινδυνεύουν πολύ περισσότερο όταν δεν εμβολιάζονται.