Αποχαιρέτησε  ο Μάνος Ελευθερίου στα 80 του χρόνια. Έφυγε από τη ζωή ένας Πολυγραφότατος συγγραφέας  ένας Ευγενής, ένας Άνθρωπος με σπάνια κουλτούρα.

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα των Ελληνικών γραμμάτων.

Ο σπουδαίος στιχουργός, ποιητής και πεζογράφος , έφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Ιουλίου από ανακοπή καρδιάς.

Γεννήθηκε το 1938  και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρο, παιδί ναυτικού που ήρθε με την οικογένεια του στην Αθήνα  σε ηλικία 14 ετών.

Η παρότρυνση του Άγγελου Τερζάκη  που γνώρισε το 1995, τον οδήγησε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Την επόμενη χρονιά γράφεται στο τμήμα θεάτρου της σχολής Σταυράκου.

Ο Μάνος συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες  όπως τον Σταύρο Κουγιουμτζή ,Μάνο Χατζηδάκη, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Ζαμπέτα, Λουκιανό Κηλαϊδόνη , Σταμάτη Κραουνάκη Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους.

Ποιητικές συλλογές, διηγήματα ,μια νουβέλα ,δύο μυθιστορήματα και ατελείωτα  -πάνω από 400- τραγούδια  συντρόφεψαν  και θα συντροφέψουν τους Έλληνες …..

Ο Μάνος ….  ο αρθρογράφος, ο επιμελητής εκδόσεων,ο  ραδιοφωνικός παραγωγός ,ο εικονογράφος, ο ιστορικός της Σύρου, του μουσικού θεάτρου, ο μανιώδης συλλέκτης, ο δημιουργός κολλάζ, ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων ,ο Μάνος με τα τόσα ταλέντα ταξίδεψε σε τόπους μακρινούς….

Ο Μάνος Ελευθερίου το 2013 ,βραβεύτηκε για την προσφορά του  στα Ελληνικά γράμματα, από την Ακαδημία Αθηνών.

Η πένα του κατέγραψε την αλήθεια των ανθρώπων,  τον πόνο, τις προσδοκίες, τις θύμησες ενός ολόκληρου λαού, το παρελθόν, το παρών.

Με τον  λόγο ,τις εικόνες , το φως ,τις σκιές , έβρισκε πάντα στόχο…. την καρδιά.

Ο «πηγεμός» του  είναι μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και τον πολιτισμό.

Ntinos Petratos

Η πολιτική του κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»7lgPWsUXVrk»]

Related Posts

shares