25732b18b3495ea118807eae0ff249e6_xl

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Ποιες άλλες ΔΕΚΟ περνούν στο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων –Τις τελευταίες «πινελιές» στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της υποδόσης βάζουν κυβέρνηση και δανειστές – Τι προβλέπεται για ενέργεια και συντάξεις

Έξι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι Κτιριακές Υποδομές, η Αττικό Μετρό, η ΕΛΒΟ και η ΔΕΗ, θα μεταφερθούν για πλήρη ιδιωτικοποίηση στο νέο υπερ-ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές. Αυτό αποκαλύπτεται από το προσχέδιο των διατάξεων για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου προβλέπεται πως με το δεύτερο κύμα μεταφοράς ΔΕΚΟ στο υπερ-ταμείο, όταν συσταθεί, θα εισφερθούν τελικά έξι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το ποσοστό του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ). Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο είχε αποφασιστεί η μεταφορά στο υπερ-ταμείο των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Στο σχέδιο νόμου εντάσσεται, ως παράρτημα, και κατάλογος με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο υπερταμείο, όταν συσταθεί. Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 προβλέπει πως «την ημερομηνία καταχώρισης του καταστατικού της Εταιρείας Συμμετοχών Δημοσίου ΑΕ (Ε.ΔΗ.Σ.) στο Γ.Ε.ΜΗ., οι μετοχές των δημόσιων επιχειρήσεων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Δ’ και στο Παράρτημα Ε’, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του παρόντος νόμου, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην Ε.ΔΗ.Σ.».

Η δημιουργία του καταλόγου με όλες τις συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Προβλέπεται, επίσης, πως όλες οι συμμετοχές θα μεταφερθούν στο υπερ-ταμείο με ελάχιστες εξαιρέσεις, που θα συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Το νομοσχέδιο, που δεν καλύπτει το σύνολο των προαπαιτουμένων, περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την ενέργεια. Πρόκειται για το κείμενο για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου-target model. Το σχέδιο αυτό έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί την τελευταία νομοθετική παρέμβαση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας στα θέματα ενέργειας.

Με βάση το target model, καταργείται η υποχρεωτική ημερήσια αγορά (pool), η οποία ισχύει σήμερα, η αγορά «προϊόντων» γίνεται στο πλαίσιο τεσσάρων αγορών οι οποίες θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν. Των αγορών: Χονδρικής Προθεσμιακών Προϊόντων, Ενδοημερήσιας, Αγοράς της Επόμενης Ημέρας και Αγοράς Εξισορρόπησης. Επιπλέον το target model δίνει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, εκτός της χονδρικής αγοράς. Οι «ουρές» του ασφαλιστικού Περιλαμβάνονται επίσης οι ήδη προαναγγελθείσες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τις οποίες: – Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους. – Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε προβλέψει εκπτώσεις.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84%, για να φτάσουν το 2019 στο 6,95%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους. Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους. – Αλλάζει ο τρόπος εξαγοράς πλασματικών ετών.        Καταργείται η έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή και αντικαθίσταται από έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Αφορά εξαγορά πλασματικών ετών είτε πρόκειται για το δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα. dikaiologitika.gr

shares